בספטמבר 2019 השתנה תהליך פשיטת הרגל בישראל, מתוך כוונה לייעלו ולאפשר לחייבים בסכומים הנמוכים מ-150,000 ₪ להשתקם כלכלית במהירות, ולהמשיך להתנהל עם חשבון בנק ביתרת זכות. רפורמה זו בוצעה בזכות ההכרה בכך שאין להתייחס לחייב כ"עבריין", אלא אם נכנס לחובות בכוונת זדון כדי לא להשיבם. במאמר זה נדון בתהליך העדכני, וכיצד אפשר להביא לסיום החובות במהירות.
שימוש בעורך דין בתהליך
בעבר, פושטי רגל נאלצו לשאת "אות קין" בכל הנודע להתנהלותם הכלכלית. הם לא יכלו לנהל חשבון בנק, בקשותיהם לקבלת הלוואות סורבו והם התקשו בהקמה ותפעול של עסק עצמאי. כיום, התהליך השתנה ונועד להחזיר את החייב למסלול חיים תקין. למרות שהתהליך פשוט יותר, לכאורה, עדיין חשוב להעזר בשירותיו של עו"ד פשיטת רגל מנוסה, הבקיא בחקיקה העדכנית ובגישת בית־המשפט לחייב ולנושה כיום.
עורך הדין מסייע לחייב לצלוח את כל אחד מהשלבים בדרך לסיום החוב. חשוב לדעת כי התהליך כבר אינו מכונה פשיטת רגל 1בהכרח, אלא עשוי להיות רק בהליכי חדלות פרעון. בעבר, כל התיקים הועברו לבתי המשפט המחוזיים. היום, התהליך נחלק לסוג החוב, הסטטוס המשפטי של החייב (חברה או אדם פרטי) וכן גובה החוב.
איזו רשות תטפל בחוק לאחר רפורמת 2019? אדם יחיד יטופל במסגרת ההוצאה לפועל אם החוב שלו אינו עולה על 150,000 ₪, בתהליך קצר שאינו מחייב שופט לדון בנושא. אם מדובר בחוב מעל 150 אלף שקלים הכנ"ר, האחראי על הליכי חדלות הפרעון במשרד המשפטים יטפל בחוב ולאחר מכן, התיק יוכרע בבית המשפט השלום. חברות יטופלו על ידי בית המשפט השלום כבעבר.
מה התהליך שיש לעבור?
בתחילת הדרך, עורך הדין בוחן את התיק מבחינת יכולת ההחזר של החייב, החלוקה של החובות לנושאים השונים וכן הריבית בהצטברה על החובות. סכום החוב הכללי, כפי שציינו לעיל, יקבע את אסטרטגיית הפעולה העתידית. לאחר מכן, ערך הדין יבחן אילו נכסים הנמצאים בבעלותו של החייב עשויים להיות ממומשים לכיסוי החוב. אם סך כל הנכסים הללו נמוך מהחוב, או שניתן להמחיש לבית המשפט כי החייב יפגע בצורה משמעותית אם ימומשו, יתכן וניתן יהיה להגיע להסדר תשלום זמני ולאחר מכן לקבל הפטר מלא מהחוב. תהליך וסיום התיק תלוי במידה רבה בשלב זה.
בשלב הבא, יחל משא ומתן עם הנושים. חלק מהחובות עשויים להסגר כבר בשלב זה לפני שימשיכו לתהליך מלא בבית המשפט. הנושים המעוניינים לקבל את חלק הארי של החוב, עשויים לחשוש מהליך חדלות פרעון מלא, שיגרור החזר חלקי ונמוך של קרן הלוואה, זאת לפני חישוב הריבית שניסו לגבות באמצעות הליכי הוצאה לפועל.
התנהלות מול הכנ"ר ובית המשפט
פעמים רבות בשלבים אלה עורך הדין יתנהל מול ההוצאה לפועל או הכנ"ר, וייצג את החייב תוך הדגמת התהליך שהוביל לחוב. מטרת שלב זה היא להוכיח כי אותו חייב צבר סכום ניכר של חובות בשל התנהלות שנמשכה לאורך זמן, ולא כניסיון לגזול כספים במרמה מהנושה. חשוב לדעת כי הכרעת התיק לטובת החייב, תלוי במידה רבה בניסיון שצבר העו"ד בתחום. לכן, חשוב למצוא משרד מנוסה בהליכי פשיטת רגל, כמו קובי שוקר עו"ד מומחה לחדלות פרעון והליכים אלה.
אם מדובר בסכומים גבוהים, עורך הדין נמצא בכל הדיונים בבתי המשפט ומכין את החייב היטב לטענות שישטח בפני השופט בכל אחד מהשלבים עד לסגירת התיק. בתום התהליך, החייב יכול לקבל הפטר מחובותיו או לממש חלק מהנכסים בבעלותו ולהשאיר חלק מהנכסים בלי שיצטרך למכרם על ידי כונס.
לסיכום, הליכי חדלות פרעון ופשיטת רגל עשויים להיות מורכבים ופעמים רבות גם מעיקים, אך הם מהווים בסיס לשיקום כלכלי ולהתחלה של דרך חדשה לאחר היציאה מהחוב. חשוב לבצע את התהליך בצורה מושכלת ולהעזר בעו"ד מהימן.
משרדנו מתמחה במגוון תחומי המשפט האזרחי והעסקי, תוך התמקדות וניסיון רב בטיפול וייצוג חייבים במחיקת חובות, הסדרי חוב, חדלות פירעון ושיקום כלכלי.
במשרדנו, הממוקם בבניין לשכת ההוצאה לפועל בחדרה, קיימת מחלקת הוצאה לפועל מנוסה המטפלת באינטנסיביות ויעילות בתחום הגבייה וגביית חובות מחייבים שונים. היות ולמשרדנו ניסיון רב והתמחות בייצוג גופים פיננסים ותאגידים מובילים במסגרת הליכי גבייה והוצאה לפועל כנגד חייבים, הרי שיש למשרדנו את הכלים הטובים ביותר בייצוג חייבים בהתמודדות עם הליכי הוצאה לפועל ומחיקת חובות.
משרדנו מנוסה בניהול תהליכי פירוק חברה מרצון וביטול חובות בגין אגרות ברשם החברות.פירוק מרצון/סגירת חברות ברשם החברות וביטול חובות בגין אגרות ברשם החברות - פירוק חברות וביטול חובות בגין אגרה לרשם החברות.פתיחת חברה חדשה ברשם החברות באופן מקוון ומהיר.